Autor Subiect: Stânca din Scoția care are un geamăn în Canada  (Citit de 72 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Online admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14121
Stânca din Scoția care are un geamăn în Canada
« : Sâmbătă, 07 Martie 2026, 10:22 »
Povestea unei stânci care a traversat un ocean. Două stânci despărțite de 3.500 km

Uneori, cele mai mari surprize ale unei călătorii nu sunt castelele, nici peisajele spectaculoase, nici măcar legendele locului. Uneori sunt… niște stânci. În timpul unei excursii în Scoția, am ales o drumeție de-a lungul Loch Ness. Ca mulți alți vizitatori, venisem pentru povestea monstrului din lac și pentru ruinele impresionante ale Urquhart Castle, dar pentru ca era o zi frumoasa am propus grupului și o plimbare pana la cedrii uriași. Traseul era simplu și ușor, o poteca ce urca printr-un peisaj tipic britanic și ajungea într-un final într-un soi de poiana. Speram ca de acolo de sus vom vedea ruinele medievale oglindite in apa întunecată a lacului. Doar ca geografia locului și vegetația nu crea o fereastra panoramica, asa ca ne-am mulțumit cu povesti, cu mirosul de iarbă udă și de mușchi. Totul sub un cer de un albastru superb.

Și totuși, acolo, pe malul lacului, aveam să descopăr ceva care m-a uimit mai mult decât orice legendă. Citisem despre stâncile "gemene", dar superficial, fără sa intru in amanunte, asta poate pentru ca credeam ca este doar o legenda, un mit, la fel cum este cea a monstrului care spun poveștile, salasuieste in apele lacului. Cand am revenit însa acasă, m-am apucat de citit despre "Stâncile care nu ar trebui să fie aici".

Ce am văzut însa și ce mi s-a părut apoi extraordinar. De-a lungul drumului, niște stânci ieșeau din pământ în forme neregulate, uneori tăiate parcă de o lamă gigantică. Am aflat acasă ca sunt parte din imensa falie geologică numită Great Glen Fault, o cicatrice tectonică ce traversează Scoția. La prima vedere, sunt doar roci vechi, dar geologii au descoperit ceva extraordinar: aceste roci au aceeași structură și aceeași origine cu altele aflate la aproximativ 3.500 km distanță, pe partea cealaltă a Oceanului Atlantic.

Deci stâncile pe care le văzusem au un geamăn in Canada. La mii de kilometri depărtare, pe coasta sălbatică a provinciei Newfoundland, există stânci formate din aceleași roci.

Când geologii au studiat aceste regiuni, au observat un lucru uluitor: rocile au aceeași vârstă, au aceleași minerale, au aceleași structuri tectonice. Nu putea fi vorba de o coincidență, concluzia era deci una singura: stâncile aparțin aceleiași formațiuni geologice.

Cu aproximativ 400 de milioane de ani în urmă, în timpul unui proces geologic numit Caledonian Orogeny, s-a format un lanț muntos uriaș. Pe atunci, harta lumii arăta complet diferit, deci nu încercați sa va închipuiți in minte cam cum arătau acei munți in peisajul Terrei.  Scoția nu era separată de America de Nord. De fapt, Europa și America erau lipite într-un supercontinent. Munții formați atunci traversau ceea ce astăzi este Oceanul Atlantic.

Mult mai târziu, plăcile tectonice au început să se depărteze. Pământul s-a rupt. Oceanul Atlantic s-a deschis, iar lanțul muntos a fost sfâșiat în două. O parte a rămas în Scoția. Cealaltă a plecat odată cu continentul nord-american.

Citind toate astea, am refăcut din amintiri traseul și mi-am oprit gândul la stânca. Era acoperita pe alocuri de licheni și mușchi, iar vecinătatea cedrilor o făceau spectaculoasa. Am încercat sa-mi imaginez și „fratele geologic” aflat la mii de kilometri depărtare și ma gândeam daca sunt oare asemănătoare ca forma. Sau "fratele" era altfel, erodat de furtunile de coasta din Canada.

Am realizat atunci ceva fascinant: peisajele pe care le admirăm în călătorii nu sunt doar frumoase. Ele sunt fragmente dintr-o istorie a Pământului care se întinde pe sute de milioane de ani. Și uneori, tot ce trebuie să faci ca să o descoperi este să te oprești… și să privești o stâncă.

Imi pare rau ca nu am facut atunci fotografii, deci nu am ce sa va arat. Ca idee insa am sa postez doua fotografii ale Loch Ness si o imagine creata ChatGPT (dar care nu are acuratetea realitatii).